AMSTERDAM – De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor de eerste keer in drie weken weer Portugese staatsobligaties noodgedwongen moeten opkopen. De Portugese tienjaars staatsrente steeg naar 7,63 procent.

Hierover berichten internationale media donderdag. Een rente boven de 7 procent is onhoudbaar voor Portugal. Door de ingreep van de ECB daalde de rente naar 7,34 procent.

Beleggers zijn weer ongerust dat Portugal een beroep zal moeten doen op het Europese noodfonds. Ook zijn investeerders teleurgesteld dat Europese politici het noodfonds nog niet hebben vergroot.

Economen zijn vooral bezorgd over de slechte groeiverwachtingen voor Portugal. De harde bezuinigingsmaatregelen die nodig zijn om de overheidsfinanciën in goede staat te brengen, kunnen juist het economisch herstel dwarszitten.

“Zolang Portugal schulden kan uitzetten in de markt, heeft het land geen hulp nodig”, verklaarde een marktvorser tegenover de Britse zakenkrant Financial Times. Toch moet de Portugese overheid nog “veel meer doen om de financiën op orde te brengen”.