DEN HAAG - Het verminderde toezicht op bedrijven, de zogenoemde inspectievakantie, is niet bedoeld om het aantal inspecteurs bij de toezichthoudende diensten terug te dringen.

Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) donderdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over de zogenoemde regeldruk voor ondernemers.

PvdA-Kamerlid Ed Groot had zijn zorgen uitgesproken of de maatregel personele gevolgen heeft bij de diensten. De inspectievakantie, die eind dit jaar moet ingaan, betekent dat bedrijven die goed gedrag vertonen minder inspecties tegemoet kunnen zien van allerlei diensten en toezichthouders.

Risicobedrijven

''Maar dit wordt geen extra bezuiniging'', zei de minister. Doordat bedrijven die zich goed aan de regels houden minder worden bezocht, kunnen de inspecteurs juist vaker naar risicobedrijven. Het verminderde toezicht zal niet gaan gelden voor bedrijven die een verhoogd risico hebben of die vaker moeten worden gecontroleerd wegens recente calamiteiten.

Een meerderheid in de Tweede Kamer leek zich te kunnen vinden in het plan, dat afkomstig is van de VVD. Kamerlid Paulus Jansen van de SP zei wel voorstander te zijn van het schrappen van onzinnige regels, maar ziet niets in de inspectievakantie. ''Er zijn namelijk ook heel nuttige regels, die gehandhaafd moeten worden.''

Hoofdlijnen

De wijze waarop Verhagen de administratieve lasten en kosten voor het naleven van regels wil terugdringen, presenteerde hij afgelopen maandag in detail. De meeste partijen kunnen zich in hoofdlijnen goed vinden in deze aanpak, die onder meer voorziet in minder vergunningen, eenvoudiger loonstrookjes en makkelijker belastingaangiften voor ondernemers.

Bij een deel van de Kamer waren wel zorgen of banken genoeg geld willen uitlenen aan middelgrote en kleinere bedrijven, ook een onderwerp van gesprek tijdens het debat.

''Wij spreken banken hier constant op aan, soms ook op een pittige manier'', aldus Verhagen. Of hij een beoogde omvorming van het adviescollege voor lastendruk doorzet, is nog maar de vraag. De SGP had bezwaren hiertegen, waarna Verhagen beloofde ernaar te kijken.