AMSTERDAM – De huidige bonusbeperkingen van de EU zijn niet toereikend genoeg om risicovol gedrag te voorkomen. Dit verklaart eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) donderdag, zo bericht persbureau Bloomberg.

De Europese commissie zal de huidige regelgeving onderzoeken om te bekijken “of de regels toereikend zijn”, zegt Barnier. Verder zal hij ook gaan onderzoeken of de huidige regelgeving goed wordt geïmplementeerd.

Volgens Europarlementariër Wolf Klinz, voorzitter van de financiële commissie, reflecteren de uitspraken van Barnier de frustratie bij politici dat “de financiële sector weer doorgaat met de normale gang van zaken.”

Volgens de huidige regels mogen bankiers maar 25 procent van hun bonus in contanten ontvangen. De rest van de beloning moet in aandelen worden uitbetaald en bankiers mogen deze effecten pas drie jaar later verzilveren.

Druk

De Zwitserse bank Credit Suisse verklaarde donderdag al dat het de beloningen aan het gehele personeel gaat verlagen onder druk van regelgeving en een daling van de winst. Vooral de resultaten van de zakenbank liepen sterk achteruit.

Woensdag werd in het Verenigd Koninkrijk een overeenkomst bereikt tussen banken en de overheid. De grootste Britse banken, zoals RBS en HSBC, beloven om lagere bonussen uit te betalen en meer krediet aan kleinere bedrijven uit te lenen. De contante bonussen bij RBS zullen dit jaar maximaal 2000 pond bedragen.