PARIJS - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vreest dat de geïndustrialiseerde landen op een recessie afstevenen als de olieprijzen blijven stijgen. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde maandelijkse rapport over de oliemarkt.

''Onder de huidige ramingen op basis van 90 dollar per vat ruwe olie kan de rekening voor het importeren van olie oplopen tot 4,7 procent van het mondiale bruto binnenlands product'', aldus het IEA. Het agentschap acht een recessie waarschijnlijk bij een niveau van 5 procent.

Het IEA schat de olierekening voor 2010 op 4,1 procent van het mondiale bbp, waarmee het bbp in de Oesolanden 0,8 procent lager uitviel. Het agentschap adviseert de 34 landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling bij hun energiebeleid.

Olie

Een vat ruwe Amerikaanse olie (WTI) kostte woensdag bijna 87 dollar. De prijs van een vat Brentolie schoot recent door de 100 dollar vanwege zorgen over het mogelijke effect van de protesten in Egypte op de doorvoer van olie door het Suezkanaal. Brentolie kostte 102,70 dollar per vat.

Het IEA zei donderdag te verwachten dat de vraag naar olie alsmaar zal blijven stijgen dit jaar, gedreven door het economische herstel dat op zijn beurt met name wordt aangejaagd door China. Dat land importeerde in december dagelijks 10,4 miljoen vaten olie, 17,7 procent meer dan in dezelfde maand in 2009.

Vaten

In de Oesolanden zal de vraag dit jaar met 90.000 vaten per dag stijgen ten opzichte van 2010 tot in totaal 46 miljoen vaten per dag. In december waren de olievoorraden in de Oesolanden nog toereikend om voor 57,5 dagen aan de vraag te voldoen. Dat is de kortste termijn in twee jaar.

De Organisatie van Olie Exporterende Landen (Opec) maakte donderdag bekend de productie vorige maand te hebben verhoogd naar 29,72 miljoen vaten olie per dag. Dat is het hoogste niveau sinds december 2008. De Opec verhoogde ook de prognose voor de vraag naar olie met 170.000 vaten per dag naar 1,4 miljoen vaten per dag.