AMSTERDAM - De gaswinningsbelangen van Nuon staan alweer in de verkoop. Nuon heeft sinds 2008 belangen in 35 gasvelden in de Noordzee.

Moederbedrijf Vattenfall zoekt naar kopers. Dat zei Vattenfalltopman Oystein Loseth donderdag in een toelichting op de jaarcijfers.

Het Zweedse staatsenergieconcern Vattenfall, dat in 2009 het Nederlandse Nuon overnam, heeft een aantal onderdelen in de etalage gezet die niet meer tot de kernactiviteiten behoren. Daaronder vallen ook de gasbelangen van Nuon in de Noordzee.

In juni 2008 kreeg Nuon belangen in 35 gasvelden in handen met de overname van het bedrijf Burlington Resources Nederland Petroleum (BRN). Nuon betaalde destijds 476,7 miljoen euro voor BRN.

Strategische zet

De keuze van Nuon om in gaswinning te stappen, was een strategische zet van dezelfde Oystein Loseth, destijds topman van Nuon. Als eigenaar van belangen in gasvelden wilde Nuon in de levering minder afhankelijkheid worden van gasproducenten.

Uit de donderdag gepubliceerde cijfers van Vattenfall blijkt dat Nuon vorig jaar meer winst heeft geboekt. Lagere kosten en het koude weer aan het begin en aan het eind van het jaar speelden Nuon in de kaart. De winst steeg met 7 procent tot 342 miljoen euro ten opzichte van 2009. Inclusief bijzondere posten nam de winst toe tot 563 miljoen euro.

Omzet

De omzet groeide met 7 procent naar 5,5 miljard euro. Het marktaandeel van Nuon in Nederland bleef stabiel. In België kreeg het bedrijf meer klanten. De integratie van Nuon binnen Vattenfall loopt volgens bestuursvoorzitter Huib Morelisse ''boven verwachting''.

Dankzij het winterweer kon Nuon de winst opvoeren, lagere marktprijzen drukten juist op de winst. Nuon heeft ongeveer 5800 mensen in dienst en levert aan ruim 2,6 miljoen consumenten, bedrijven en organisaties.