AMSTERDAM - Zweetvoeten en kalknagels kunnen voor bacteriën en schimmels in iemands schoenen zorgen. Het Amerikaanse bedrijf Shoe Care Innovations brengt nu een product op de markt dat schoenen verschoont met behulp van UV-licht.

SteriShoe, ook wel 's werelds eerste 'ultraviolette schoenenpoetser' genoemd, zou 99,9 procent van alle micro-organismen in een schoen binnen vijfenveertig minuten doden. Dat het product voor het schoonmaken van UV-licht gebruik maakt, is niets nieuws: ook in ziekenhuizen en zwembaden wordt onder andere van deze techniek gebruik gemaakt.

Veiligheidsvoorzieningen

Omdat het ongezond is om in direct contact te komen met UV-licht, bevat de SteriShoe veiligheidsvoorzieningen, waaronder een compressiesensor die het apparaat onmiddellijk kan uitschakelen als deze uit de schoen wordt getrokken. Ook functioneert het ding alleen als deze in een gesloten, donkere omgeving is geplaatst.

SteriShoe

Shoe Care Innovations zou met de laatste veiligheidsvoorziening het lastig kunnen maken voor sandalendragers: hun schoenen bevatten immers verschillende openingen. De fabrikant levert daarom schoenentassen bij zijn product, die om een sandaal heen gedaan kunnen worden.

Het alleen online te bestellen product kost iets minder dan honderd euro.