AMSTERDAM - Nederlanders maken een goede kans op Chinese investeringen en fusies, maar alleen als ze mee kunnen in de snelheid van het Chinese zakendoen, zegt jurist Victor Meijers tegenover NUzakelijk.

Meijers werd deze week de eerste buitenlandse partner van het Chinese advocatenkantoor DeHeng. De notaris begeleidt namens het kantoor al sinds 2007 Chinese bedrijven en overheden bij hun investeringen in Europa. DeHeng is daarnaast met meer dan 1000 advocaten en experts actief op het gebied van beursgangen en fusies en overnames.

In 2010 haalde het kantoor bij diverse beursgangen bijna 29 miljard euro op voor cliënten, waarvan ruim 17,2 miljard euro bij de beursgang van Agricultural Bank of China. Collega’s van Meijers waren ook verantwoordelijk voor de juridische zaken rondom de bouw van 's werelds grootste waterkrachtcentrale en dam in de Drieklovendam.

Overheid

Uit die opdrachten blijkt wel dat DeHeng “zeer dicht tegen de Chinese overheid aan zit”, zoals Meijers het omschrijft. Hij is de eerste westerse jurist die zo’n hoge positie heeft verworven in de Chinese juridische wereld.

Voor zijn baan vertoeft hij ongeveer drie maanden per jaar in China, met name in de regio Beijing, “maar ook in schilderachtige plaatsen in de provincie”.

Financiële sector

Volgens Meijers kan Nederland sterk profiteren van de groei van de Chinese economie. “Ik denk dat China vooral interesse heeft in groene energie en grondstoffen. Maar ook financiële dienstverlening, een tak van sport waar Nederland van oudsher sterk in is, is in trek. Eigenlijk vind ik het vreemd dat Economische Zaken deze sector niet heeft benoemd als een van de negen ‘topsectoren’ die innovatiebudget krijgen toebedeeld.”

Meijers sluit niet uit dat er, in navolging van Brits-Nederlandse bedrijven als Shell en Unilever, op den duur ook Chinees-Nederlandse multinationals zullen ontstaan. “Maar dan moet je als Nederlanders wel mee kunnen in de snelheid van het Chinese zakendoen.”

Hoewel zijn Chinees “belabberd” is (“ik heb gelukkig goede tolken”), komt de notaris graag in zijn tweede thuisland. “Ik was vroeger vaak in New York, maar het zinderende van die stad vind ik nu in China”, zegt de 47-jarige jurist.

Inflexibel

Andersom merkt hij dat Chinese bedrijven die hier aan de slag willen het soms moeilijk hebben door cultuurverschillen en wederzijds onbegrip. Meijers: “Chinezen vinden Nederlanders vaak inflexibel, met hun agenda’s.”

De Aziaten staan volgens hem raar te kijken als ze aanbellen en te horen krijgen dat het even niet goed uitkomt. “Een Chinees biedt vervolgens aan om een uurtje te wachten, maar dat begrijpen Nederlanders weer niet, die willen gelijk een andere afspraak plannen.”

Drama

Het heersende beeld dat Chinezen formeel zijn, draait Meijers graag om. “Bij de eerste ontmoeting is de Chinees formeel, maar in de dagelijkse werkrelatie zijn ze juist flexibel.”

“Ik heb bijvoorbeeld een dagindeling, maar als ik in China ben veranderen de plannen continu. Ik stap gewoon bij aankomst in de auto, en dan zie ik wel waar we die dag belanden. Daar moet je niet tegenin gaan, anders wordt het een drama.”