AMSTERDAM – Negen bestuurders en twaalf commissarissen bij AEX-bedrijven hebben gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Daarmee levert Rotterdam de meeste Nederlandse topbestuurders.

Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair.

De TU Delft heeft de opleiding verzorgd van zeven bestuurders en acht commissarissen. Elf commissarissen zijn afkomstig van de UvA, maar slechts een bestuurder.

Volgens hoogleraar organisatiekunde Mathieu Weggeman doet de Erasmus Universiteit het goed wegens het internationale, en vooral Amerikaanse, karakter van de Rotterdamse opleidingen.

Economie

De meerderheid van bestuurders (16) en commissarissen (22) studeerden economie of bedrijfseconomie. Ook rechten blijkt een populaire opleiding bij de top van AEX-bedrijven.

In de top zijn 53 Nederlanders en 60 buitenlanders werkzaam. Vooral Fransen zijn actief in AEX-bedrijven; maar liefst twintig bestuurders en eenentwintig commissarissen zijn van Franse afkomst.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten leveren de meeste commissarissen (23), maar staan met negen bestuurders nog onder Groot-Brittannië dat twaalf bestuurders levert.

Het aantal Nederlandse vrouwelijke bestuurders is verdubbeld; van een naar twee vrouwen. Vijf buitenlandse vrouwen staan aan het hoofd van een AEX-bedrijf. Het aantal vrouwelijke commissarissen ligt een stuk hoger.