AMSTERDAM - De Amsterdamse woningstichting Rochdale eist aanzienlijk meer geld terug van ex-directeur Hubert Möllenkamp. Tot nu toe wilde de corporatie ruim 1 miljoen euro hebben. Woensdag heeft zij dat verhoogd tot 6 miljoen euro, zo maakte een woordvoerder bekend.

Rochdale heeft hiertoe een zogeheten ‘akte vermeerdering eis’ ingediend bij de rechtbank in Lelystad. Daar loopt al geruime tijd een rechtszaak van de woningstichting tegen de oud-topman.

De corporatie stelt al langer dat Möllenkamp zichzelf onder meer te veel pensioengeld heeft toegekend en onterecht gedeclareerde bedragen heeft ontvangen. Volgens Rochdale is nu uit onderzoek van justitie gebleken dat Möllenkamp nog meer op zijn kerfstok zou hebben.

Diensten

Zo zou hij financiële gunsten en diensten hebben ontvangen van zakelijke relaties zonder aanwijsbare tegenprestaties. Het gaat onder meer om betalingen voor de inrichting van woningen en de aanschaf van dure auto’s. Möllenkamp zou hier in totaal 2 miljoen euro voordeel aan hebben gehad.

Verder zou de oud-directeur verantwoordelijk zijn voor onzakelijke vastgoedtransacties. Daardoor zou Rochdale voor 3 miljoen euro benadeeld zijn.

Lelystad

Möllenkamp verplichtte zich namelijk in 2006 om tweeduizend woningen te kopen in Lelystad, waar Rochdale eigenlijk helemaal niet actief is. Deze transactie was binnen de Rochdale-organisatie en de raad van commissarissen onbekend.

Toen de corporatie die afspraak later niet nakwam, boekte zij op initiatief van Möllenkamp 3 miljoen euro af op een vordering van de betreffende zakenrelatie.

Rochdale ontsloeg Möllenkamp begin 2009 op staande voet nadat vermeend frauduleuze praktijken aan het licht waren gekomen. Het OM doet al geruime onderzoek naar de zaak, maar heeft vooralsnog niet besloten of het hem gaat vervolgen.