AMSTERDAM - Toeristen in Hong Kong kunnen zich binnenkort laten rondleiden met behulp van een mobiele 'app' van Nederlandse makelij. "Het is best vreemd dat wij de Aziatische concurrentie aftroeven", zegt Sander Munsterman, oprichter en financieel directeur van app-producent XS2Theworld.

Bedrijven als XS2Theworld profiteren van een heftige strijd om marktaandeel tussen Android, iOS (Apple), BlackBerry, Symbian en andere mobiele besturingssystemen. "Onze klanten moeten zich er van bewust zijn dat één platform vaak niet genoeg is", zegt Munsterman.

In tegenstelling tot de pc-wereld verwacht Munsterman niet dat er binnen afzienbare tijd één dominant softwareplatform voor smartphones zal opstaan.

"Niemand wil zijn mobiele besturingssysteem opgeven", zegt hij over bedrijven als Google en Nokia, maar ook Samsung, dat ondanks de felle concurrentie blijft investeren in zijn relatief onbekende platform 'Bada'. En de groei is er met de opkomst van tablets nog lang niet uit.

Android

XS2theworld werd in een totaal ander 'umfeld' opgericht. In 2007 begonnen zijn programmeurs met het ontwikkelen van met name Java-applicaties, programma's die bijvoorbeeld geïnstalleerd kunnen worden op Nokia-telefoons. Het Java-aandeel is nu echter geslonken tot 10 procent, terwijl iPhone-, Android- en web-applicaties ieder zo'n dertig procent van de ontwikkeltijd voor hun rekening nemen.

Web-applicaties kunnen daarbij een goedkopere optie zijn, maar zijn eigenlijk meer geschikt voor relatief simpele programma's.

Daarom bouwt het bedrijf vooral 'apps', waaronder marketing-apps voor de drie grote steden, een aantal voetbalclubs, en ook voor de luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific. Na de Britse bankgigant HSBC zegt Munsterman zojuist nog een bank binnen te hebben gehaald als klant - welke wil hij nog niet prijsgeven.

Succes

De route tot smartphonesucces zit 'm volgens de ondernemer voor een belangrijk deel in de waardering die gebruikers van de apps laten blijken, met name op de beoordelingspagina's in de diverse 'app stores'. "Potentiële klanten downloaden tien van onze apps om te kijken hoe het werkt en wat gebruikers ervan vinden, dat is je beste referentie."

Dat betekent wel keihard werken, "en mijn vader was dat betreft inspirerend", zegt hij over Joop Munsterman, voormalig topman van uitgeefconcern Wegener. De onzekere toekomst van de printwereld zette hem aan het denken. "Mijn vader besefte ook dat digitaal de toekomst heeft."

Buitenland

Na de eerste jaren van groei haalt zijn bedrijf de meeste omzet nu in het buitenland. "Het is bizar dat wij als Nederlanders de Aziaten aftroeven bij een opdracht in hun eigen achtertuin", zegt Munsterman.

"Maar uiteindelijk kiezen ze ook in Hong Kong niet alleen voor het goedkoopste product. De wereld is kleiner geworden, en wij profiteren daarvan."