FRANKFURT - De Duitse centralebankpresident Axel Weber is geen kandidaat voor de opvolging van Jean-Claude Trichet als president van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat stelde persbureau Reuters woensdag op basis van Europese bronnen.

''De kandidatuur van Weber staat niet langer op de agenda'', aldus een van de bronnen. Weber, hoofd van de Bundesbank, gold de afgelopen maanden als de belangrijkste kandidaat om Trichet in oktober op te volgen.

Zijn uitgesproken, strenge opvattingen over het beleid van de ECB maakten hem echter ook omstreden. Vooral zijn kritiek op het besluit van de ECB om staatsobligaties op te kopen van landen die in financiële moeilijkheden zitten, viel slecht.

Weber

Als centralebankpresident maakt Weber, net als zijn Nederlandse collega Nout Wellink, zelf deel uit van het comité dat het beleid van de ECB bepaalt. Volgens het Duitse persbureau DPA wil Weber de overstap maken naar Deutsche Bank, het grootste bankconcern van Duitsland. Hij zou daar de opvolger kunnen worden van bestuursvoorziter Josef Ackermann.

De Bundesbank ontkende woensdag aan het begin van de middag berichten dat het later op de dag mededelingen zou doen over de toekomst van Weber. Het Duitse ministerie van Financiën gaf geen commentaar op de berichten over de centralebankpresident.

De euro verloor woensdag direct nadat de geruchten naar buiten kwamen, licht terrein ten opzichte van de dollar. Rond half een was de Europese munt 1,3630 dollar waard, terwijl eerder op de dag nog een koers van 1,3662 dollar werd bereikt.