BRUSSEL - De Europese Commissie moet zelf met voorstellen komen om het economisch beleid in de eurozone te versterken. Doet ze dat niet, dan zullen de EU-lidstaten haar steeds meer links laten liggen.

Voorzitter Guy Verhofstadt van de liberale fractie in het Europarlement heeft dat woensdag aan voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie geschreven. De commissie-Barroso viert deze week de eerste verjaardag van haar tweede ambtstermijn.

Tijdens een EU-top vorige week probeerden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy een plan erdoor te drukken om de zeventien eurolanden economisch beter te laten samenwerken. Het initiatief stuitte echter op verzet.

Mislukken

Volgens Verhofstadt zijn dergelijke initiatieven van lidstaten tot mislukken gedoemd. Alleen als de Europese Commissie het voortouw neemt, krijgen alle EU-landen het gevoel dat ook hun belangen verdedigd worden, aldus de Belgische ex-premier.

Verhofstadt roept de commissie op om met 'sterke en ambitieuze' ideeën te komen. Die kunnen worden besproken tijdens de komende top van regeringsleiders van eurolanden, die waarschijnlijk op 13 maart plaatsvindt.

Belasting

Volgens Verhofstadt zouden de eurolanden ook hun beleid voor belastingen en pensioenen op elkaar moeten afstemmen. Tijdens de EU-top van vrijdag bleken veel regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, daar echter niets voor te voelen. Zij willen dat deze beleidsterreinen een nationale zaak blijven.

Uit een onderzoek dat communicatiebureau Burson-Marsteller heeft gedaan onder 324 Europese beleidsmakers, blijkt dat de waardering voor de commissie-Barroso II niet overhoudt. Bij de meeste ondervraagden scoort de commissie matig tot slecht. Dat geldt ook voor Barroso zelf. Over de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) zijn de beleidsmakers wel te spreken.