AMSERDAM - Nederland telt veel snelgroeiende bedrijven. Dat blijkt uit Europe's 500, een lijst van de snelst groeiende bedrijven in Europa. Nederland staat hierop op de derde plaats, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

In totaal zijn er 32 bedrijven van Nederlandse bodem op de lijst te vinden. De hardste groeier is Jumbo supermarkten, dat op de Europese lijst op de tweede plaats staat. In totaal staan er 200 ondernemingen in Europe's 500, die in samenwerking met Dun & Bradstreet is samengesteld op basis van de absolute en relatieve groei van het aantal werknemers.

Naast Jumbo zijn uit Nederland onder meer Centric, Vanad Contact Centers, Meltwater, Mediq en Das Rechtsbijstand onder de snelle groeiers te vinden. Vooral de sectoren transport en bouw zijn goed vertegenwoordigd, terwijl ook de sector biotechnologie en gezondheid zich weet te profileren.

Bouw

De snelste groeier in 2010 was het Britse bedrijf Mears Group, dat actief is op het gebied van bouw en vastgoed. Op de derde plaats staat het Franse IT-bedrijf Webhelp.

Gezamenlijk waren de bedrijven goed voor de creatie van bijna 28.581 nieuwe banen tussen 2007 en 2009, om uit te komen op een totaal van 175.671 werknemers. De totale omzet van de ondernemingen bedroeg 37,6 miljard euro.