AMSTERDAM – Universele laders voor mobieltjes komen in de loop van 2011 op de Europese markt. Veertien makers van mobiele telefoons slaan hiervoor de handen ineen.

Dat maken de bedrijven en de Europese Commissie bekend. De mobieltjesmakers zullen allemaal een micro-USB-aansluiting voor hun toestellen gaan gebruiken. De nieuwe modellen die ze dit jaar lanceren, zijn daarmee geschikt voor de nieuwe oplader.

De universele oplader zou aanzienlijke winst voor het milieu opleveren, omdat consumenten in de toekomst bij de aanschaf van een nieuw mobieltje hun oude oplader kunnen blijven gebruiken. Ook levert het een groter gebruiksgemak voor de consument op.

Fabrikanten

De veertien fabrikanten die de overeenkomst hebben gesloten zijn Apple, Emblaze Mobile, Huawei, LGE, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion, Samsung, Sony Ericsson, TCT, Texas Instruments en Atmel.

“Ik dring er bij de bedrijven op aan dat zij de marktintroductie van deze lader bespoedigen, zodat de burgers in de hele EU zo snel mogelijk van de voordelen van een universele lader kunnen profiteren", aldus Antonio Tajani, vicevoorzitter van de Europese Commissie, die de eerste universele oplader in ontvangst heeft genomen.