AMSTERDAM – Het aantal fusies en overnames in de technologiesector zit flink in de lift. Het aantal transacties is vorig jaar met een derde gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Dat blijkt dinsdag uit een rapport van PwC. In totaal werden er in 2010 wereldwijd 293 deals gesloten. De waarde van de gezamenlijke transacties is ruim verdubbeld, van 36,8 miljard euro naar 75,7 miljard euro.

Volgens de accountantsorganisatie is de groei te danken aan de goedgevulde oorlogskassen, de aangetrokken kredietmarkt en de investeringslust van private equity-fondsen. Ondanks de stevige toename is de overnamemarkt echter nog lang niet op het niveau van 2007 en 2008.

SAP

De grootste transactie was vorig jaar de overname van Sybase door SAP. Die deal had een waarde van zo’n 5,6 miljard euro. Op de tweede plaats staat met 5,5 miljard de overname van Affiliated Computer Services door Xerox, gevolgd door de aankoop van Sun Microsystems door Oracle.

“Er komen meer en meer bedrijfsonderdelen met een hoog kwaliteitsprofiel in de etalage”, zegt Cornelis Smaal van PwC. “Verkopende partijen willen profijt trekken van de goede kasposities van ondernemingen en hun honger naar megadeals, de heropleving van private equity partijen en de verbeterde kapitaalmarkt.”

Bedrijven zijn vooral op jacht naar ondernemingen die hun dienstverlening op het gebied van cloud computing kunnen aanvullen. Ook bedrijven die software voor de gezondheidszorg en voor veiligheiddoeleinden ontwikkelen, vormen een gewilde prooi.