LONDEN - De Britse regering heeft dinsdag besloten een extra belastingheffing op de bankensector in één keer door te voeren in plaats van een gefaseerde introductie.

Londen kiest daarmee voor de harde lijn in de confrontatie met de banken, bedoeld om een verlaging van de bonussen te realiseren.

Britse banken als Barclays en HSBC en de onderdelen van onder meer Goldman Sachs en Deutsche Bank in het Verenigd Koninkrijk moeten dit jaar 2,5 miljard pond sterling (2,95 miljard euro) betalen. Aanvankelijk zou het dit jaar om 1,7 miljard pond gaan, geleidelijk opgevoerd naar 2,5 miljard pond in 2012.

Uitlenen

Onder de codenaam 'Project Merlin' wil de Britse minister van Financiën, George Osborne, bewerkstelligen dat de sector meer geld uitleent aan kleine en middelgrote bedrijven. Dat geld moet worden vrijgemaakt door de bonussen te verlagen. Veel Britten houden banken verantwoordelijk voor de crisis en zijn verbolgen over de enorme bonussen die ook vorig jaar werden uitgekeerd.

Volgens Osborne helpt de extra belastingheffing het enorme begrotingstekort van bijna 160 miljard pond te verlagen. De overheid trok tijdens de crisis tientallen miljarden uit om onder meer Royal Bank of Scotland en Lloyds te redden.

Eerlijk

''De banken moeten een eerlijk aandeel in de totale belastingen hebben en zorgen voor krediet voor ondernemers. Dat is de manier om de economie weer aan de praat te krijgen'', aldus de bewindsman.

Osborne en de banken voeren al weken onderhandelingen en komen wellicht deze week tot een akkoord. Volgens ingewijden stemmen de banken in met een doelstelling om 190 miljard pond uit te lenen aan kredietwaardige klanten. Over eventuele wijzigingen in het bonusbeleid is nog niets uitgelekt.