BERLIJN - De productie in de Duitse industrie is in december onverwacht voor de tweede achtereenvolgende maand gedaald. Dat bleek dinsdag uit nieuwe cijfers van het Duitse ministerie van Economische Zaken.

De industrie produceerde 1,5 procent minder dan in november. Economen hadden een kleine toename (0,3 procent) voorspeld. In november nam de productie volgens een nieuwe schatting al met 0,6 procent af. Eerder werd voor die maand een krimp van 0,7 procent gemeld.

Volgens het ministerie werd de productie in de laatste maand van vorig jaar sterk beïnvloed door het winterse weer. De bouwproductie lag daardoor bijna een kwart lager dan in de voorgaande maand.

Bouwproductie

In de maanden november en december samen lag de productie van de Duitse industrie nog altijd ruim 10 procent hoger dan een jaar eerder. In deze periode ging alleen de bouwproductie omlaag (min 6 procent).

De onverwachte daling van de productie in december betekent niet het einde van de opleving van de Duitse industrie, stelde ING-econoom Carsten Brzeski in een reactie.

Hij wees daarbij op het grote reservoir aan orders en de zeer optimistische verwachtingen binnen de Duitse industrie. ''Alle ingrediënten om het succesverhaal door te zetten zijn aanwezig.''