AMSTERDAM - De Monster Employment Index laat over januari een jaarlijkse groei van 7 procent zien, de snelste toename binnen de huidige periode van de recessie, blijkt dinsdag uit een persbericht van Monsterboard.nl.

In januari stond het vacatureaanbod in vergelijking met een jaar geleden 6 punten hoger. De index is de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt.

De afgelopen 12 maanden nam het aanbod voor de transport en logistiek het sterkst toe. De bijbehorende index staat op 143 punten, 32 punten hoger dan een jaar geleden. In de sales (+10), de R&D (+10), de horeca en toerisme (+9) en de productie sector (+9) steeg het aanbod eveneens flink.

Onderzoek

In januari nam echter op maandbasis alleen in de sector research & development het aantal vacatures toe. De hierbij behorende index steeg met 7 punten.

In januari daalde het vacatureaanbod op maandbasis voor de gezondheidszorg met 14 punten het sterkst. Ook jaarlijks daalde de index voor deze sector het meest. Het aanbod daalde 60 punten, ofwel een daling van 24 procent. Ook in de juridische sector (-25) en de agrarische sector (-11) daalde het vacatureaanbod de afgelopen 12 maanden hard.

Noord-Holland

In januari bleef het aantal online vacatures in Noord-Holland onveranderd, daarmee staat de Index 5 punten hoger dan vorig jaar. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar vertoonde een meerderheid van de provincies een stijging.

In Limburg steeg het aantal vacatures met 18 punten aanzienlijk. Ook in Noord-Brabant (+7) en Zeeland (+5) steeg het aanbod sterk. In Flevoland (-3) en Zuid-Holland (-2) daalde de Index het sterkst.

Het Europese vacatureaanbod daalde in januari met 6 punten. In Italië daalde het aantal vacatures het meest met 17 punten. De Europese Index staat 23 punten hoger dan een jaar geleden.

De afgelopen 12 maanden steeg het aantal online vacatures in heel Europa, in Duitsland (+36) en Zweden (+35) het sterkst. In Italië steeg de index met 25 punten, in Frankrijk 23 punten, in Groot-Brittannië met 17 punten en in België 14 punten.

Europa

De Monster Employment Index Europe levert maandelijks objectieve informatie over trends in online-recruitment in de Europese Unie. De index onderzoekt het online-vacatureaanbod in alle EU-deelstaten en is in juni 2005 gelanceerd op basis van data vanaf december 2004.

De index is gebaseerd op miljoenen vacatures van representatieve carrieresites en HR-secties van corporate websites inclusief de websites van Monster.