AMSTERDAM - Operaties kunnen in de toekomst een stuk sneller en hygiënischer. Universiteiten uit Amerika en Israël werken samen aan assisterende robots die reageren op handgebaren van de chirurg.

Het systeem zou de huidige robots die helpen bij een operatie als echte assistenten moeten laten werken. Dit maakte de Purdue University onlangs bekend. De universiteit werkt samen met de Ben-Gurion University uit het Israëlische Negev, dat al eerder experimenteerde met handgebaren als besturingssysteem voor operatierobots.

De onderzoekers werken met Kinect van Microsoft, het game-systeem dat gebruikers laat gamen door middel van lichaamsbewegingen. Volgens Juan Pablo Wachs, assistent professor aan de Purdue University, laat het systeem chirurgen handelingen uitvoeren als in de film Minority Report.

Sneller en hygiënischer

Het nieuwe systeem moet operaties efficiënter maken en ze korter laten duren. Ook wordt de kans op bacteriële infecties bij de geopereerde een stuk kleiner, aangezien de chirurg apparaten en computers niet meer met de hand hoeft te besturen. De aandacht gaat op dit moment uit naar hoe er onderscheid tussen handgebaren gemaakt kan worden. Uiteindelijk wil Wachs ook stemherkenning gaan implementeren.