AMSTERDAM - Elke week in Update Duurzaam een overzicht van opmerkelijke 'groene' (uitvin)dingen. Met deze week onder anderen: spray als zonnepaneel, windenergie uit verkeer en een idee voor een brug die zonne- en windenergie levert.

Een bedrijf uit de Amerikaanse staat Maryland zegt zonne-energie-opwekkende ramen te kunnen ontwikkelen, die driemaal efficiënter zijn dan zonnepanelen op daken. Deze week onthulde het een werkend prototype van ruim dertig bij dertig centimeter.

Het paneel van New Energy Technologies heet de SolarWindow en is gemaakt met een speciale spray. De spray heeft als eigenschap dat het bij verschillende temperaturen effectief kan zijn, waarmee het de concurrentie achter zich moet laten.

Verder zou SolarWindow tien keer zoveel zonne-energie uit kunstlicht weten te halen, al richt New Energy Technologies zich vooralsnog op klanten die energie uit zonlicht willen genereren.

Windenergie uit verkeer

De luchtstroom van een voorbijrazende trein kan nogal hevig zijn. Een Spaanse ontwerper vindt dat verloren energie, en stelt daarom turbines voor die deze wind opvangen en omzetten naar elektriciteit.

Luis Filipe Castanheira Santos ontwierp modulaire turbines die op strategische plaatsen gezet kunnen worden, zoals langs het spoor of drukke verkeerstunnels. De opgewekte energie zou de infrastructuur zelfvoorzienend kunnen maken door bijvoorbeeld elektriciteit te leveren voor straatverlichting.

Santos zoekt voor dit concept, met de passende naam Voltair, nog partners om het idee werkelijkheid te maken.

Conceptbrug levert zonne- en windenergie

Ontwerpers Francesco Colarossi, Giovanna Saracino en Luisa Saracino stelden een snelweg over een brug voor met zonnecellen in de wegbedekking, een idee waar al veel mee wordt geëxperimenteerd. De windmolens onder de brug trokken echter de meeste aandacht.

Onder de brug (genaamd Solar Wind) zijn 26 windturbines te zien die, volgens de ontwerpers, 36 miljoen kWh per jaar kunnen leveren. In combinatie met de berekende energie voor de zonnecellen, meer dan 11 miljoen kWh, zouden vijftienduizend huishoudens voorzien kunnen worden van groene energie.

Met het idee wonnen de Italianen de tweede prijs in een ontwerpwedstrijd, die uiteindelijk moet leiden tot een nieuwe, groene brug tussen de plaatsen Bagnara en Scilla,

Princeton krijgt de grootste

Princeton University krijgt van alle universiteiten in de Verenigde Staten het grootste veld met zonnepanelen. Het betreft 16.500 stuks. In 2012 moeten zij een oppervlak van meer dan honderdduizend vierkante meter gaan vullen.

Volgens de universiteit staat dat gelijk aan een energievoorziening die 700 huishoudens voor een jaar van stroom kan voorzien. Ook, zo berekende Princeton, zal het veld in 2020 bijdragen aan een jaarlijkse eigen energiereductie van zes procent.