AMSTERDAM - De black box van een vliegtuig kan in het vervolg geheel ongeschonden opduiken. Onderzoekers aan de University of California, Berkely testen nieuwe schokdempers, gebaseerd op de schedel van een specht.

So Sang-Hee Yoon en Sungmin Park vonden vier factoren in het lichaam van de specht, die voorkomen dat het dier hersenschade oploopt. Het hoofd van een specht krijgt tijdens het tikken op een boom een kracht van 1200g te verduren. Een mens krijgt bij 100g een hersenschudding.

De structuur van de schedel van de specht diende als inspiratie bij het ontwikkelen van een prototype schokbreker. Tijdens het testen kon deze schokken van 60.000g verdragen.

Mogelijkheden

De resultaten van de test zijn niet onopgemerkt gebleven. Volgens Yoon en Park is een Koreaans bedrijf geïnteresseerd in de nieuwe technologie. Het bedrijf wil kijken of de schokdempers voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. New Scientist suggereert verder het gebruik van het materiaal in de autosport en op spaceshuttles. Ook zou vluchtinformatie nu helemaal veilig zijn: de hedendaagse black box kan een schok verdragen van 1000g.