AMSTERDAM - Consumenten die een voorliefde hebben voor ethisch verantwoorde producten kunnen nu in de supermarkt nagaan of hun boodschappen echt 'goed' zijn. Een mobiele applicatie vergelijkt producten op onder anderen duurzaamheid, mensenrechten en dierenwelzijn.

The Good Shopping Guide van The Ethical Company Organisation analyseert meer dan 700 merken in zeven hoofdcategoriën zoals voedsel, kleding en mode. Vijftien criteria moeten een oordeel geven over de ethische status van een product.

De app lijkt op het gelijknamige boek dat The Ethical Company Organisation eerder uitgaf. William Sankey, directeur van het bedrijf, gaf tegenover The Guardian aan dat de lezers de informatie uit het boek mee wouden dragen in de supermarkt. Ook zijn volgens Sankey verpakkingen van producten vaak onvolledig wat betreft informatie over ethische kwesties. De app moet, na tien jaar research voor het boek, nauwkeurige en betrouwbare oordelen geven.

Recessie

Ondanks de recessie is er nog steeds een grote markt voor consumenten die ethisch verantwoord willen winkelen, stelt Andy Atkins van Friends of the Earth. De organisatie werkte mee bij de ontwikkeling van de mobiele applicatie. De app lijkt bestaansrecht te hebben: de boekversie waar de app op is gebaseerd, is inmiddels meer dan 80.000 keer verkocht in Groot-Brittannië.