TOKIO - De Japanse regering moet op korte termijn hervormingen doorvoeren om de enorme schuldenlast van het land aan te pakken. Dat zei de president van de Japanse centrale bank, Masaaki Shirakawa, maandag.

''De Japanse overheidsfinanciën staan er slecht voor'', zei Shirakawa. Daardoor dreigt het vertrouwen in Japan af te nemen, wat zeer negatieve effecten kan hebben voor de economie, waarschuwde hij.

Japan kampt met een schuldenlast die bijna twee keer zo groot is als de omvang van de eigen economie. Om die reden verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor's eind januari de beoordeling van de kredietwaardigheid van het land.

Sociale voorzieningen

De vergrijzing van de Japanse bevolking zet de komende jaren steeds meer druk op de overheidsfinanciën, die nu al voor een derde deel worden gebruikt om de sociale voorzieningen te betalen.

Premier Naoto Kan heeft daarom aangekondigd het sociale stelsel en het belastingsysteem op de schop te willen nemen. De oppositie weigert hier voorlopig echter aan mee te werken.

De druk op Japan van de financiële markten valt tot nu toe mee, omdat de staatsschuld bijna helemaal in handen is van binnenlandse schuldeisers, zoals banken en pensioenfondsen. Analisten waarschuwen echter dat de druk op de regering de komende jaren toeneemt, als steeds meer gepensioneerden hun spaarpot aanspreken.