MUMBAI - De economie van India groeit in het huidige boekjaar, eindigend op 31 maart, naar verwachting met 8,6 procent. Dat heeft de Indiase overheid maandag bekendgemaakt.

Het gaat om het hoogste groeitempo in drie jaar, ondanks een reeks renteverhogingen bedoeld om de economie af te remmen.

De overheid baseert de prognose op groeicijfers van meer dan 8 procent voor sectoren zoals de industrie, de bouw, financiële dienstverlening en vastgoed.

Crisis

De economie groeide tussen 2006 en 2008, voordat de wereldwijde crisis had ingezet, met gemiddeld 9,5 procent. In het boekjaar 2008-2009 vertraagde de groei tot 6,7 procent.

India heeft na China de snelstgroeiende economie ter wereld. Beide landen worstelen met de sterk stijgende inflatie, gedreven door aanhoudende hoge voedselprijzen. Premier Manmohan Singh van India waarschuwde vorige week dat de stijgende prijzen een serieuze bedreiging vormen voor de economische groei.

Centrale bank

De Indiase centrale bank, Reserve Bank of India, heeft de rente sinds maart al zeven keer verhoogd om oververhitting van de economie te voorkomen. Mede daardoor is de groei van de industriële productie in het huidige boekjaar afgezwakt tot 8,8 procent, vergeleken met 11 procent een jaar eerder.