AMSTERDAM - Dat innovatie in een kleine verandering van productontwerp kan zitten, bewijst industrieel ontwerper John Mosher. Hij ontwierp een sneeuwschep die de rug van gebruikers aanzienlijk minder belast.

ZIjn uitvinding, de SnowBow, is het resultaat van drie jaar onderzoek. De sneeuwschep bevat een PVC-frame in de vorm van een boog die bevestigd is aan de schep. Hierdoor blijft de gebruiker nagenoeg rechtop staan bij het scheppen en kan het meer kracht uitoefenen bij het optillen.

Opvallend feit is dat het ontwerp van een gewone sneeuwschep de laatste eeuw bijna niet is veranderd. Mosher's uitvinding maakt de sneeuwschep een stuk ergonomischer.

Medisch voordeel

De SnowBow komt op het moment dat grote delen van het noordoosten van Noord-Amerika onder een dikke laag sneeuw liggen. Zijn uitvinding is van groot belang: uit onderzoek blijkt dat er in Amerika jaarlijks gemiddeld 11,500 medische ingrepen nodig zijn na ongelukken bij het scheppen van sneeuw. Het gaat dan om rugklachten en zelfs hartaanvallen van de stress. De nieuwe schep moet dit aantal flink doen dalen.

Er zijn een flink aantal alternatieven voor de sneeuwschep op de Amerikaanse markt. Van sneeuwblazers bestaat het risico bestaat dat deze afslaan in de kou. Een andere opvallende uitvinding, de Sno Wovel, werkt met een wiel. Mosher's uitvinding is echter goedkoper en eenvoudiger in gebruik. Hij verkoopt de SnowBow vanuit zijn eigen kelder voor 40 dollar per stuk.