CAIRO - Voor banken in het financiële district van Caïro vormden zich zondagochtend rijen met tientallen mensen. De banken gaan zondag voor het eerst weer open na een week gesloten te zijn geweest vanwege de politieke demonstraties.

Bankiers rekenen op chaos in de dealingsrooms met buitenlandse investeerders en lokale zakenmensen die de Egyptische pond willen ontvluchten. De straatprotesten hebben de afgelopen dagen de economie verlamd en belangrijke handelsbronnen zijn tijdelijk opgedroogd.

De Egyptische pond noteerde zondag aan het begin van de middag (Nederlandse tijd) op 5,90 pond per Amerikaanse dollar, slechts een kleine daling ten opzichte van de 5,86 voor de banksluitingen. ''De pond daalde, zoals verwacht maar niet zo sterk als je zou verwachten'', zei een handelaar.

Opgeheven

De Egyptische centrale bank meldde zaterdag al dat de banken zondag om 10 uur lokale tijd weer open zouden gaan tot in de middag.

De beperking voor bedrijven om geld over te maken zou tegelijk worden opgeheven. Particuliere spaarders en rekeninghouders mogen per dag maximaal 50.000 Egyptische ponden of 10.000 Amerikaanse dollars (ongeveer 7400 euro) opnemen.