BRUSSEL - De president van de Nationale Bank van België, Peter Praet, ontkent dat hij Deutsche Bank heeft genoemd als mogelijke koper van ABN Amro. Dat zei Praet vrijdag naar aanleiding van berichten dat Fortis eind september 2008 ABN Amro zou hebben willen verkopen aan Deutsche Bank.

Dat stond in een ambtsbericht van een Amerikaanse diplomaat dat door WikiLeaks openbaar is gemaakt en door RTL Nieuws op zijn website is gezet. Volgens het bericht voorkwamen Nederlandse overheidsfunctionarissen tijdens de financiële crisis in 2008 dat heel ABN Amro in handen zou vallen van Deutsche Bank.

De diplomaat, een economisch adviseur van de Amerikaanse ambassade, baseerde zich op gesprekken met Praet.

Verbaasd

Praet ontkent echter het verhaal. ''Ik ben verbaasd over het feit dat Deutsche Bank werd genoemd als mogelijke koper van het onderdeel ABN Amro. Ik heb zeker geen melding gemaakt van een dergelijke mogelijkheid in het onderhoud met die economische adviseur en evenmin dat de Nederlanders zo'n bod blokkeerden.''

Praet zei verder dat tijdens het gesprek met de adviseur enkel een al langer bekend bod van ING op ABN Amro is vermeld. De naam Deutsche Bank viel in een heel andere context, aldus Praet.

De Europese Commissie had Fortis voor de crisis opgelegd de Hollandse Bank Unie, onderdeel van ABN Amro, te verkopen. Toen werd Deutsche Bank wel genoemd als mogelijke koper, aldus Praet.

Duitsers

Volgens WikiLeaks werd de poging van Fortis om ABN Amro te verkopen aan de Duitsers geblokkeerd door de Nederlandse autoriteiten. De reden hiervoor zou zijn dat de Nederlandse overheid geen grote Duitse aanwezigheid in haar bankensector wilde.

Verder wilde de overheid de Nederlandse delen van ABN Amro, die een jaar eerder waren verkocht aan Fortis, weer in Nederlandse handen brengen.

Dreigen

In het ambtsbericht werd verder gesproken over de gang van zaken rond de verkoop van de Fortis-onderdelen aan de Nederlandse overheid. Op donderdag 2 oktober kwamen Nederlandse functionarissen naar Brussel en deelden mee dat de opdeling van Fortis onvermijdelijk was geworden.

Om de Belgen onder druk te zetten, dreigden ze de Nederlandse banklicentie van Fortis in te trekken, aldus het document.

Nee

Uiteindelijk nam Nederland op vrijdag 3 oktober alle Nederlandse onderdelen van Fortis over. Het ging om ABN Amro, Fortis Bank Nederland en verzekeraar ASR. De Belgen probeerden nog een concessie los te weken.

Ze wilden meedelen in de eventuele winst als de onderdelen in de toekomst weer werden verkocht. Hierop kregen ze een resoluut nee te horen.

De bedrijven zijn nog steeds in handen van de Nederlandse staat. De twee bankonderdelen zijn inmiddels samengevoegd onder de vlag van ABN Amro.