DEN HAAG - Ronald Gerritse, momenteel topambtenaar bij het ministerie van Financiën, wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hij is de opvolger van Hans Hoogervorst.

NAAM: Ronald Gerritse

GEBOORTEJAAR: 1952

FUNCTIE: Thesaurier-generaal én secretaris-generaal bij het ministerie van Financiën.

LOOPBAAN: Gerritse studeerde Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van 1977 tot 1984 was hij wetenschappelijk medewerker van het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven. In 1983 en 1984 was hij betrokken bij de parlementaire enquête naar het faillissement van het scheepsbouwbedrijf RSV.

Gerritse was van 1990 tot 1996 algemeen secretaris van de Sociaal-Economische Raad (SER). In 1996 werd hij secretaris-generaal bij het ministerie van Sociale Zaken, sinds 2003 vervult hij die functie bij het ministerie van Financiën. Sinds 2008 is hij ook thesaurier-generaal op dat departement.

BIJZONDERHEDEN: Gerritse vervulde een belangrijke functie op het ministerie van Financiën ten tijde van de financieel-economische crisis, die uiteindelijk resulteerde in steunoperaties voor financiële instellingen zoals ING, SNS Bank en Aegon en de nationalisatie van ABN Amro en delen van Fortis.

''Slim en aardig, analytisch ijzersterk en toch gezellig. Geen prater wel doener, uiterlijk ogenschijnlijk volkomen onverstoorbaar, een emotionele vulkaan van binnen: iedereen die Gerritse lang of kort kent, privé of van het werk, komt met dezelfde typeringen'', schreef de Volkskrant in 2009 over hem in een portret.

Dezelfde krant tekende ook op dat hij fan is van Joe Cocker en een kettingroker is: ''Er was geen bloempot op Sociale Zaken zonder een peuk van Gerritse erin'', zei voormalig minister Klaas de Vries over hem.