AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag een boete van 16.000 euro geëist voor een 64-jarige belegger uit Enschede.

Hij zou rond de overname van Grolsch door bierconcern SAB Miller eind 2007 met voorkennis hebben gehandeld in aandelen van de Twentse bierbrouwer.

De man hoorde volgens het OM eind oktober 2007 van zijn zoon dat er werd gewerkt aan een overname van Grolsch. De zoon wist dat via zijn partner, die directiesecretaresse was bij Grolsch.

Volgens het OM besloot de vader op basis van deze informatie op 30 oktober 2007 om aandelen Grolsch te kopen.

Winst

Toen Grolsch bijna drie weken later de overname bekendmaakte, verkocht de verdachte de aandelen met een winst van ruim 23.000 euro. Dat bedrag moet hij van het OM, na aftrek van 604 euro aan kosten, terugbetalen.

Voor de zoon en zijn vriendin werden vrijdag boetes geëist van respectievelijk 2500 en 1500 euro, vanwege overtreding van het tipverbod.

Vertrouwelijk

De vrouw gaf in verhoren toe dat zij vertrouwelijke informatie aan haar man heeft verteld, in de veronderstelling dat hij daar met niemand over zou praten. Haar schoonvader verklaarde dat hij de informatie aan zijn zoon ontfutselde, omdat hij merkte dat zijn schoondochter erg vaak moest overwerken. Daaruit leidde hij af dat er iets aan de hand moest zijn bij Grolsch.

De drie verdachten wezen hun eerdere verklaringen vrijdag voor de rechtbank echter van de hand. Ze zouden tijdens de verhoren zwaar onder druk zijn gezet en voelden zich daardoor gedwongen om in te stemmen met bekentenissen die niet klopten.

Overnameprooi

De vader gaf vrijdag aan dat hij wel aan zijn zoon heeft gevraagd of er iets speelde bij Grolsch. Een overname kwam daarbij echter niet ter sprake, stelde hij. Uiteindelijk kwam hij naar eigen zeggen zelf tot de conclusie dat Grolsch een aantrekkelijke belegging was, omdat de brouwer al lange tijd als overnameprooi gold.

Ook de voormalige directiesecretaresse ontkende over een overname te hebben gesproken. Zij wist tot 18 november 2007 alleen dat er iets speelde bij Grolsch, maar niet dat het bedrijf werd overgenomen, aldus haar advocaat.

Uitspraak

De rechter komt op 18 februari met een uitspraak. In november vorig jaar kregen de zwager van de 64-jarige belegger en diens zoon al boetes opgelegd van respectievelijk 10.000 en 5000 euro.

Zij kochten volgens de rechter op basis van dezelfde vertrouwelijke informatie aandelen Grolsch. Ook zij moeten hun winsten van enkele tienduizenden euro's terugbetalen.