WASHINGTON - Het werkloosheidspercentage in de Verenigde Staten is gedaald van 9,4 procent in december tot 9 procent in januari. Dit maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

De banengroei was wel flink minder dan verwacht. Afgelopen maand kwamen er buiten de landbouwsector 36.000 banen bij. Economen rekenden op een gemiddelde banengroei van 145.000.

Het ministerie wees erop dat het winterweer mogelijk een negatieve invloed heeft gehad. Vooral de bouw had hier last van. Het aantal banen in deze sector daalde met 32.000. De productiesector deed het relatief goed. Er kwamen 49.000 banen in de productiesector bij, de grootste toename sinds 1998.

Teleurstellend

ING-econoom Rob Carnell stelde dat de cijfers teleurstelden, maar wees ook op het winterweer. ''Dit rapport kan waarschijnlijk het beste worden opgeslagen onder de kop 'negeren'. Het zou nog enkele maanden kunnen duren voordat banencijfers beginnen te reflecteren wat andere cijfers ons vertellen, namelijk dat de arbeidsmarkt verder verbetert.''

De Amerikaanse arbeidsmarkt is een van de grootste zorgpunten van veel economen. De angst is dat de zwakke banengroei het economische herstel zal beperken. Amerikanen zouden onzeker zijn over hun arbeidsperspectieven en hierdoor de hand op de knip houden.