AMSTERDAM – De regeringsleiders van de eurozone willen dat het Europese noodfonds groter wordt en dat het meer middelen krijgt om de schuldencrisis aan te pakken. Dat melden diverse media vrijdag.

De leiders van de zeventien eurolanden willen dat het geld uit dat noodfonds flexibeler kan worden gebruikt. The Financial Times baseert zich op conceptconclusies, die het in zijn bezit heeft.

Een eventuele verhoging van het EU-noodfonds voor zwakke eurolanden staat al langer op de agenda van diverse partijen binnen de Europese Unie.

Gezamenlijk stellen de eurolanden 440 miljard euro aan garanties beschikbaar binnen het European Financial Stability Facility (EFSF) om landen te helpen die hun schulden niet meer kunnen betalen. Het fonds leent geld op de kapitaalmarkt met garanties van eurolidstaten.

Door complexe garantiesystemen - eurolanden moeten flinke reserves aanhouden om zo goedkoop mogelijk te kunnen lenen – kan er uit die pot geld 250 miljard euro daadwerkelijk geleend worden.

Totaalakkoord

Op de EU-top die vandaag in Brussel gehouden wordt, wordt naast de verhoging van het noodfonds gesproken over een totaalpakket aan maatregelen om de Europese schuldencrisis het hoofd te bieden. Dat akkoord moet in maart gesloten worden.

Als de regeringsleiders ermee instemmen, betekent het dat de zeventien lidstaten hun garanties moeten verhogen.