AMSTERDAM - Waar consolespellen steeds geavanceerder worden, breidt ook het aantal functies op controllers zich verder uit. Een nieuw type gamebesturing, die deze week de markt opgaat, maakt al deze opties meer handelbaar.

Moderne controllers en joysticks hebben nogal wat functies: bijvoorbeeld pads waarmee personages te besturen zijn, meerdere face buttons die verschillende soorten aanvallen mogelijk maken, en triggerknoppen waarmee de speler kan sprinten of gas geven.

De Avenger van N-Control, onderdeel van het New Yorkse bedrijf iControl Enterprises, is een externe plaat voor de Xbox 360-controller die zo ontworpen is dat deze makkelijker en sneller toegang geeft tot verschillende knoppen.

Meerdere knoppen tegelijk

Ten eerste biedt het de mogelijkheid om de functies van triggerknoppen in te stellen naar persoonlijke voorkeuren.De speler krijgt met één druk op de knop toegang tot negen verschillende verstelbare functies. De controller zou zelf ook feedback geven hoe dat het beste gedaan kan worden.

Daarnaast is de speler in staat om alle face buttons, uitgezonderd de A-knop, te bereiken zonder dat deze zijn duim van de analoge stick af hoeft te halen. In plaats daarvan kan de gamer ze bedienen met zijn middelste vingers.

Het online te bestellen apparaat komt in het derde kwartaal en vierde kwartaal ook beschikbaar voor de Playstation 3 en de Razer Onza Controller.