AMSTERDAM – De beloningen van Nederlandse bankiers zijn weer net zo hoog als ze waren voor het uitbreken van de kredietcrisis.

Dat blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad langs beloningsadviseurs en bankiers.

Het bereiken van het oude niveau is vooral toe te schrijven aan een stijging van het vaste salaris. De bonussen liggen in 2010 wel hoger dan in het voorgaande jaar, maar zijn nog niet zo hoog als in 2007.

Volgens een adviseur zijn veel vaste salarissen de afgelopen anderhalf jaar met een kwart gestegen. Een andere deskundige stelt tegenover de krant dat de salarissen tot wel 50 procent zijn opgelopen. De bonussen zouden volgens hem echter 40 procent lager uitkomen dan in 2007.

Risico's

Na de kredietcrisis kwam er grote druk op banken om de bonussen aan banden te leggen, omdat deze bankiers tot het nemen van grote risico’s zouden hebben aangespoord.

In de vrijwillige Code Banken is onder meer een bonusplafond van 100 procent van het jaarsalaris opgenomen. Dit geldt alleen voor de top van de financiële concerns.

Bankiers krijgen de komende weken bericht over de hoogte van hun bonus over 2010. Veel banken hebben in ieder geval beter gepresteerd dan in het voorgaande jaar.