DEN HAAG - Wanneer een toezichthouder twijfelt over de betrouwbaarheid van een bestuurder of commissaris bij een financiële instelling, geeft dat voortaan de doorslag. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei donderdag in de Tweede Kamer in april hiertoe met een wetsvoorstel te komen.

Een Kamermeerderheid is tevreden over de plannen van De Jager. Sinds de verschillende oordelen van De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM) over topman Gerrit Zalm van ABN Amro na het faillissement van DSB Bank, heerst hierover onvrede bij de minister en de Kamer. Verschillen van mening over betrouwbaarheid zou het vertrouwen in de financiële sector en het toezicht kunnen schaden.

De Jager was in januari zo teleurgesteld dat hij wederom onderzoeksresultaten naar aanleiding van de ondergang van DSB ontving met daarin een verschil van mening tussen de toezichthouders, dat hij aankondigde de wet te wijzigen. Nu hangt het eindoordeel nog af van de toezichthouder die als leidend is aangewezen in een kwestie.

Solide beleid

DNB toetst op solide financieel beleid, terwijl de AFM kijkt naar het gedrag ter bescherming van consumenten en beleggers. Door verschillen in het beleid kunnen de oordelen afwijken.

Volgens De Jager hoeft dit bij toetsing van deskundigheid geen probleem te zijn, maar als het gaat om betrouwbaarheid wel. ''Bij betrouwbaarheid is er maar één smaak. Het gaat er bij mij niet in dat de een zegt van wel en de ander van niet'', aldus de minister.

Onduidelijkheid

SP, CDA en VVD vrezen echter ook voor onduidelijkheid als er verschil van mening is over de deskundigheid van iemand op een financiële topfunctie. Deze partijen vrezen dat discussie hierover later weer voor problemen kan zorgen.

De Jager wees erop dat DNB en AFM inmiddels gezamenlijke beleidsregels hebben voor toetsing van deskundigheid. Verder zei hij nog dat wordt gewerkt aan uitbreiding van de toetsing op deskundigheid door uit te gaan van de term 'fit and proper', waardoor ook de geschiktheid wordt gecheckt.

''Iemand kan heel deskundig zijn, maar als hij in Tokio woont, toch niet geschikt zijn als commissaris. Tenzij hij elke maand naar Nederland komt'', zei de minister.