SANKT GOARSHAUSEN - De dalvaart langs de gekapseisde zwavelzuurtanker op de Rijn bij de Loreley begint op gang te komen. Dat liet voorzitter Martin van Dijk van brancheorganisatie Koninklijke Schuttevaer donderdag weten.

Volgens de Duitse autoriteiten zullen er naar verwachting donderdag tot zestig schepen stroomafwaarts langs het wrak kunnen varen.

Daar zitten schepen van allerlei pluimage bij. ''Containerschepen en bulkschepen, met en zonder lading, je ziet van alles voorbijkomen'', aldus Van Dijk die namens zijn organisatie, het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart en Kantoor Binnenvaart, op de plek des onheils is.

Gevaarlijk

De tanker die half januari omsloeg blokkeerde de vaart. Stroomopwaarts kwam de vaart enige tijd later weer op gang, maar dalvaart werd te gevaarlijk geacht. Woensdag werden proefvaarten gedaan met kleinere en grotere schepen, die succesvol verliepen.

Die dag konden in totaal zestien schepen langs de tanker. Er liggen in het gebied ongeveer vierhonderdvijftig schepen te wachten om erlangs te mogen.

Duwbak

De enige schepen die er nog niet langs mogen, zijn koppelverbanden, motorschepen met een duwbak, met een lengte tot 185 meter. De scheepvaart stroomopwaarts blijft voorlopig versperd, om dalvaart mogelijk te maken.

De berging van de tanker gaat onverminderd door. Experts bezig zijn met de voorbereidingen om de tanks leeg te kunnen pompen. Wanneer dat is, kon een woordvoerder van bergingsbedrijf Mammoet donderdag niet zeggen.