BRUSSEL - Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met de benoeming van de Nederlander Steven Maijoor tot voorzitter van de nieuwe Europese toezichthouder op de financiële markten (ESMA).

Het parlement ging ook akkoord met de kandidaten voor de nieuwe controle-instanties voor banken en verzekeringsmaatschappijen.

Een commissie van het parlement had eerder deze week nog dwarsgelegen. De commissie eiste meer garanties van de Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de Europese Unie) en de EU-lidstaten over de onafhankelijkheid van de topfiguren van de financiële autoriteiten.

Waakhonden

De commissie vroeg zich ook af of er voldoende geld en mankracht beschikbaar is voor de nieuwe waakhonden. De parlementariërs wilden ook een verbeterde selectieprocedure voor het personeel.

Eurocommissaris Michel Barnier zei dat de Europese Commissie ''alles zal doen wat in haar macht ligt'' om ervoor te zorgen dat de nieuwe toezichthouders over de financiële en personele middelen beschikken om hun opdracht te kunnen uitvoeren.

Het parlement kreeg ook toezeggingen over de onafhankelijkheid van de waakhonden, aldus CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool (financieel-economisch beleid): ''Het Europees Parlement verbond terecht haar instemming met de benoemingen aan een duidelijke verklaring van de lidstaten dat de drie Europese toezichthouders werkelijk onafhankelijk aan de slag kunnen gaan. Die verklaring is gekomen.''