BREDA - Het agro-industriële concern Cosun verkoopt nog dit jaar een aantal onderdelen. Het concern, eigenaar van onder meer Suiker Unie en Aviko, gaat zich meer richten op rendement en minder op omzetgroei.

In een toelichting op de jaarcijfers gaf Cosun donderdag aan dat de omzet door de verkoop van activiteiten zal afnemen van 1,75 miljard euro naar ongeveer 1,5 miljard euro. Het aantal banen vermindert van 4400 naar 4000.

Eerder deze week liet Cosun al weten alcoholproducent Nedalco te verkopen aan Cargill. Cosun zoekt verder een koper voor Unifine, dat ingrediënten levert aan onder meer bakkerijen. Daarnaast verhuist het concern activiteiten bij het onderdeel SVZ (groente en fruit) naar Polen en Marokko.

Cosun wist de winst vorig jaar bijna te verdubbelen tot 110 miljoen euro, onder meer door de verkoop van onroerend goed.

Extreme weer

Het extreme weer heeft een stempel gedrukt op de campagne van de suikerbieten over het afgelopen jaar. De opbrengsten van het recordjaar 2009 zijn niet geëvenaard, maar zijn wel goed te noemen. Dit bleek donderdag bij de presentatie van voorlopige jaarcijfers van het agro-industriële concern Cosun.

Cosun is een coöperatie van telers van suikerbieten die ongeveer tienduizend leden/aandeelhouders telt. De gemiddelde opbrengst per hectare daalde van 14 ton in 2009 tot 12,6 ton in 2010. Omdat het suikergehalte ook lager was, is de totale suikerproductie uitgekomen op 873 miljoen kilo, ruim 100 miljoen kilo minder dan in 2009.

Voor de suikerbietenteler komt de opbrengst per hectare nu gemiddeld uit op 3.082 euro, tegenover 3.252 euro in 2009.