AMSTERDAM - Het creëren van haute couture vereist bekwame designers, die tot in de perfectie een ontwerp uitwerken en vervolgens gedetailleerd de kleding maken. Een Nederlandse ontwerpster bewijst dat dit ook met een 3D-printer kan.

Op de Amerikaanse entrepreneurssite Fastcompany werd woensdag melding gemaakt van de nieuwste collectie van Iris van Herpen, die ontworpen is met een digitaal bewerkingsprogramma en gemaakt met een lasermachine. Het heeft geleid tot haute couture die op de catwalk is verschenen. "Alle stukjes zijn ontstaan door zeer geavanceerde technieken. Dat kan ik niet met de hand. "

Het voordeel van 3D-printing is dat ontwerpers minder tijd kwijt zijn en sneller kleding kunnen maken. Daarnaast is er design te realiseren, dat met handwerk nooit behaald zou worden.

Futuristisch

Van Herpens lente- en zomercollectie 'Escapism' ziet er futuristisch uit, zo laten onderstaande afbeeldingen zien. Het doet denken aan de kleding die in science fiction-films als Blade Runner te zien is. Met behulp van een lasermachine van 3D-afdrukservice i.materialise werd plastic materiaal in duizenden stukjes gesneden. Vervolgens rangschikte Van Herpen deze repen, zodat ze elk van pas zouden komen voor een bepaald kledingstuk.

Kleding gemaakt met 3D-technieken is niet nieuw, maar Van Herpen is één van de eersten die de techniek naar de catwalk brengt. Het is niet bekend of en aan wie ze haar creaties heeft verkocht.

Herpen4Herpen3