AMSTERDAM - App-ontwikkelaar Hololabs Studio komt binnenkort met een iPhone-app die gebruikers in staat stelt om foto's van objecten te laten omzetten in augmented reality.

Augmented reality combineert camerabeelden en locatiegegevens van mobiele telefoons met informatie van internet. Via GPS-data wordt bepaald waar iemand is en vervolgens verschijnt er op het scherm relevante informatie. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld het plaatselijke huizenaanbod van Funda door de cameralens van hun mobieltje bekijken.

MixAR, een nieuwe iPhone-app van Hololabs, laat gebruikers zelf augmented reality creëren en delen met de internetcommunity. Deze augmented reality kan gemaakt worden in de vorm van afbeeldingen en video's. Gebruikers hoeven geen verstand van coderen te hebben. Volgens Hololabs bestond er nog niet een app die een dergelijke dienst aanbiedt.

Begeleiding gehele productieproces

De app begeleidt de gebruiker door het gehele proces dat nodig is voor het maken van augmented reality. Dankzij de camera van de iPhone is de app ten eerste in staat om iemand objecten te laten fotograferen. Daarna kan de gebruiker de foto omzetten in een 3D-model, die handmatig kan worden voorzien van augmented reality.

Eindresultaat is dat mensen ergens een object met een QR-code tegen kunnen komen, dat door een MixAR-gebruiker is voorzien van extra beeldmateriaal en informatie. Die beelden en informatie verschijnen dan op het scherm van hun mobieltje, als de persoon in kwestie tenminste een bijbehorende augmented reality-applicatie heeft opgestart.

Crowdfunding

Hololabs wordt financieel gesteund door een deel van de community van crowdfunding site Kickstarter. Daarbij gaat het momenteel nog slechts om een bedrag van 3600 euro. De app moet in het eerste kwartaal van dit jaar uitkomen. De prijs is nog onbekend.

Eerder ontwikkelde Hololabs augmented reality-app Empire ISIS, die ter promotie diende van een gelijknamige Canadese hiphopartieste.