AMSTERDAM - Het aantal woningen met een prijs tussen de een en vier miljoen euro dat in 2010 van eigenaar wisselde, is afgenomen met 15 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van de site Woningmarktcijfers.nl, die zich baseert op cijfers van het Kadaster.

Van de 126.127 in Nederland verkochte woningen hebben er 590 een prijs tussen een en vier mijoen euro. In 2008 werden er nog 1200 woningen in deze prijscategorie verkocht.

Het gros van deze miljonairswoningen is te vinden in Noord-Holland, waar er 250 een nieuwe bewoner kregen. Ter vergelijking; in de provincie Flevoland en Drenthe werden slechts twee van dergelijke huizen verkocht.

Blaricum

Blaricum is opnieuw de duurste woongemeente van Nederland. Kopers telden hier vorig jaar gemiddeld 788.700 euro voor een bestaande koopwoning, een stijging met 12 procent. Bloemendaal staat op de tweede plaats, gevolgd door Laren.

Wassenaar is van de derde naar de vierde plaats gezakt, als gevolg van een prijsdaling van 12 procent. Het aantal transacties in de tien duurste gemeenten steeg vrijwel overal, in tegenstelling tot het voorgaande jaar.

De goedkoopste gemeente is Pekela, waar gemiddeld 132.300 euro moet worden betaald voor de aankoop van een woning. Hierop volgen Oldambt en Brunssum. De geiddelde koopsom daalde in de goedkoopste gemeenten met vijf tot zeven procent. Bovendien nam hier ook het aantal tranacties opnieuw af.

Voorschoten

In 175 van de 430 Nederlandse gemeenten steeg de gemiddelde koopsom. Onder gemeenten met meer dan 100 woningtransacties boekte Voorschoten de grootste vooruitgang. Daar steeg de gemiddelde koopsom met 21 procent. Ook de huizen in Nederlek en Bussum werden flink duurder. De grootste dalingen waren te vinden in Huizen en Best.

In 2010 werden 2.086 woningen via een executieveiling verkocht. In 2009 lag dit aantal nog op 2.256, een daling van 7,5 procent. De daling is waarschijnlijk te danken aan een actiever beheerbeleid bij banken en het Waarborgfonds Eigen Woningen, de uitvoerder van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG).