AMSTERDAM - Miljoenen werknemers drinken hun koffie tussen de bedrijven door op. Het nadeel daarvan is dat koffie na verloop van tijd koud wordt. Designer Cindy Karimun stelt daarom een drankverwarmende roerstick voor.

De Indonesisch industrieel ontwerpster heeft zich voor haar oplossing gefocust op een technologie die de laatste jaren geleidelijk aan steeds vaker wordt toegepast. Haar conceptuele roerstick, de Attemper, moet namelijk gebruik maken van een thermo-elektrisch effect.

Thermo-elektrisch

Het thermo-elektrisch effect is een temperatuurseffect dat optreedt op de overgang tussen twee verschillende metalen. Dat effect kan worden omgezet in elektriciteit en gebruikt worden om andere materialen zowel warm als koud te maken. Zo werken sommige koelboxen op basis van thermo-elektrisch effect, evenals een aantal beertenders van bierfabrikanten als Heineken en InBev.

Karimuns roerstick is onder meer gemaakt van het onedele metaal silicium, dat twee jaar terug al heeft bewezen zeer goed in staat te zijn een thermo-elektrisch effect te creëren. Ook zou het relatief goedkoop productiemateriaal zijn.

Roerstick2

Draaibaar topje

Om de roerstick van Karimun te produceren, moeten nanodraden van silicium gecreëerd worden: anders valt nog te bezien of de stick ook daadwerkelijk efficiënt is.

Karimun stelt zich voor dat het topje van de roerstick draaibaar is. Om de vloeistof in een kopje te verwarmen, zou de gebruiker naar rechts moeten draaien. Tegen de klok in draaien houdt een drankje juist koud. De gadget moet weer geladen worden als het licht dooft.

Roerstick3