GENEVE - Het luchtverkeer heeft zich vorig jaar weer wat hersteld van de grote klap die de sector in 2009 te verwerken kreeg.

Het aantal passagiers steeg in 2010 met 8,2 procent en het vrachtvervoer nam met 20,6 procent toe, meldde de internationale luchtvaartorganisatie IATA woensdag. Vergeleken met begin 2008, voordat de crisis zich deed voelen, lagen de vervoerscijfers in december 4 procent hoger en het vrachtvervoer 1 procent.

''De wereld beweegt weer. Na de grootste terugval in vraag in de geschiedenis van de luchtvaart in 2009, zijn mensen in 2010 weer gaan reizen en zakendoen'', aldus IATA-topman Giovanni Bisignani.

Luchtvaartmaatschappijen hebben het jaar afgesloten met vervoerscijfers die net boven het niveau lagen van begin 2008, aldus de IATA-directeur. Maar de winstmarge is met 2,7 procent erg mager.

Deukje

Het herstel liep in december wel een deukje op door de slechte weersomstandigheden in Europa en Noord-Amerika. Daardoor steeg het aantal passagiers die maand maar met 4,9 procent vergeleken bij december 2009, terwijl de groei in november nog 8,2 procent bedroeg.

De stijgende olieprijs kan de sector dit jaar parten spelen. Brandstof maakt 27 procent van de bedrijfskosten uit. Ligt de olieprijs een heel jaar lang gemiddeld een dollar per vat hoger, dan hebben de luchtvaartmaatschappijen 1,6 miljard dollar meer kosten.