UTRECHT - De pensioenen van werknemers van universitaire medische centra (umc's) worden per 1 januari 2012 mogelijk ondergebracht bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn. De pensioenen van de ongeveer 65.000 umc-medewerkers zijn nu nog in beheer bij pensioenfonds ABP.

ABP, Zorg en Welzijn en de werknemers- en werkgeversorganisaties van de umc's hebben daarover woensdag een principeakkoord bereikt.

De mogelijke overgang scheelt werknemers in de zorg een hoop gedoe. Werknemers die overstappen van een umc naar een algemeen ziekenhuis moeten ook veranderen van pensioenfonds. Zij verliezen daarmee mogelijk hun pensioenaanspraken. In de nieuwe situatie zal dat niet het geval zijn.

Administratie

De overgang betekent ook minder administratieve rompslomp en daardoor minder kosten. ABP en Zorg en Welzijn zijn nu nog veel tijd kwijt aan waardeoverdrachten, vanwege het vele verkeer van werknemers tussen de twee fondsen.

De Nederlandsche Bank en het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten nog wel instemmen met de overgang. Ook is een wetswijziging nodig.