AMSTERDAM - Elke week in Update Duurzaam een overzicht van opmerkelijke 'groene' (uitvin)dingen. Met deze week: 3D-zonnecellen, een LED die op een gloeilamp lijkt, biobrandstoffen uit koeienmagen en biologisch afbreekbare muizen.

Een Amerikaanse startup heeft deze week aangekondigd dat het zogenaamde 'driedimensionale zonnecellen' gaat ontwikkelen. Aan het eind van het jaar zou de technologie gereed moeten zijn.

De technologie, die fotovoltaïsche cellen een driedimensionale opbouw geeft, zou veel efficiënter en kosteneffectiever zijn dan conventionele zonnepanelen. Momenteel wordt ongeveer dertig procent van het invallende zonlicht niet benut door zonnecellen.

Solar 3D heeft de techniek in november gepatenteerd. Aan het einde van 2011 moeten de nieuwe zonnecellen aan het publiek worden gepresenteerd en in het volgende jaar wil het bedrijf ermee de markt op.

Gloeilamp-imitatie door LED

Naast zonnepanelen is verlichting in het huis ook aan een duurzame verandering onderhevig. Fabrikant Cree lanceerde vorige week ter demonstratie een dimbare LED met het vermogen en uitstraling van een gloeilamp.

De lamp verbruikt slechts tien watt maar geeft evenveel licht als een gloeilamp met het vermogen van zestig watt. Volgens Cree gaat de dimbare LED-lamp 25.000 uur mee, in tegenstelling tot 8000 uur voor een gloeilamp.

Hiermee is de lamp niet alleen zuiniger en efficiënter dan gloeilampen, ook andere dimbare LED-lampen halen het rendement van Cree voorlopig nog niet. Met een bolvormige lamp beweert het bedrijf tevens het licht beter te kunnen verspreiden en zo het warme licht van een gloeilamp te benaderen.

Massaproductie biobrandstof door koe

Koeien blijken voor meer goed te zijn dan alleen melk en vlees. In de pens van de koe zijn microben ontdekt die plantaardig materiaal omzetten naar suikers. Door deze ontdekking zou de massaproductie van biobrandstof niet langer milieuonvriendelijk zijn.

De microben zijn in staat de stoffen cellulose en hemicellulose in gras om te zetten naar suikermoleculen. Dit proces is cruciaal in de aanmaak van biobrandstoffen. Cellulose en hemicellulose staan bekend als moeilijk te verwerken stoffen.

Het Joint Genome Institute (JGI) en het Energy Bioscience Institute (EBI) zijn nu bezig het proces in de pens van de koe na te bootsen, om zo biobrandstoffen te creëren. Het betrekken van algen of maïs in de creatie van biobrandstof zou niet milieuvriendelijk zijn. Door middel van de ontdekte microben zou plantaardig afval zoals gras beter te verwerken zijn, waardoor er een nieuwe impuls zou ontstaan in de massaproductie van biobrandstoffen.

Biologisch afbreekbare muis

Van koeien gaan we naar muizen. Want ook onderdelen van computers worden steeds duurzamer. Fujitsu toonde afgelopen week ’s werelds eerste biologisch afbreekbare muis, die geen enkele gram kunststof bevat.

De M440 ECO optische muis bestaat uit de kunststofvervangers Arboform en Biograde. Ook de USB-kabel aan de muis is vrij van plastic. Volgens Fujitsu is de muis niet alleen goed voor het milieu doordat deze biologisch afbreekbaar is, het fabriceren van de muis scheelt de fabrikant naar eigen zeggen ook nog eens zestigduizend kilo plastic per jaar.