AMSTERDAM - De Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten SEC wordt door zijn eigen, interne, toezichthouder aan de tand gevoeld over een onrechtmatige huur van kantoorruimte ter waarde van 400 miljoen dollar. Dat blijkt uit SEC-documenten waar de Financial Times woensdag over bericht.

De SEC blijkt tegen de regels in geen openbare aanbesteding te hebben gedaan voor het leasen van 84.000 duizend vierkante meter kantoor in Washington.

De financiële autoriteit voert in de interne documenten een "ongebruikelijke en dringende noodzaak" aan ter verdediging, maar volgens een Amerikaans congreslid is de gang van zaken tekenend voor dieper liggende managementproblemen.

Budget

De waakhond leasete de bedrijfsruimte met het oog op een verwachte verruiming van het budget en de daarop volgende instroom van nieuw personeel. Helaas voor de SEC laat het extra overheidsgeld, door gesteggel in het Amerikaanse congres, tot op heden op zich wachten.

De SEC probeert daarom nu weer af te komen van tweederde van de kantoorruimte. Als wordt bewezen dat het huurprobleem heeft geleid tot verkwisting van belastinggeld of het overtreden van overheidsregels zal dat de Republikeinse partij waarschijnlijk extra munitie geven om een ruimer budget af te wijzen.