AMSTERDAM - De multitouch-technologie waar Apple bekend mee is geraakt, zal in de toekomst op meerdere apparaten toepasbaar zijn. Het bedrijf wil een doekje patenteren dat objecten multitouch-eigenschappen mee kan geven, wanneer het over het object heen gelegd wordt.

Dit werd duidelijk van patenten die Apple eind 2008 indiende, maar die nu vrijgegeven zijn. De visie van het bedrijf vormt hiermee een voorbeeld van een bestaande uitvinding die toepasbaar wordt gemaakt voor nieuwe markten. Apple bracht al eerder de Magic Mouse uit, een muis met enkel multitouch-besturing.

Het doekje moet volgens Apple breed inzetbaar zijn in markten zoals games, speelgoed, instrumenten, medische apparatuur, kleding en educatie. In dat laatste geval zou de multitouch-laag over een wereldbol gelegd kunnen worden, waarna de afstanden tussen twee steden automatisch berekend wordt.

Automotive

Uit de afbeeldingen in het patent wordt verder duidelijk dat Apple autosturen van multitouch-technologie wil voorzien. Hiermee zouden onderdelen van de auto bestuurd kunnen worden door slechts met de vinger op het stuur te tikken. Website Patently Apple denkt dat het gebruikt zal worden voor de radio en het besturen van de ruitenwissers.

Ook in de sector sport denkt Apple flink te kunnen vernieuwen. Zo zou de grip van tennisrackets en golfclubs voorzien kunnen worden met een strip van multitouch-technologie. De strip kan dan data opslaan over de houding van de sporter en direct feedback geven.

Concurrentie

Apple probeerde al langer de rechten op het gebruik van multitouch te verkrijgen. De concurrentie is immers hard op weg de markt met soortgelijke technologieën te veroveren. Google’s mobiele besturingssysteem Android maakte onlangs een indrukwekkende opmars ten koste van Apple’s iPhone en Microsoft experimenteert hevig met technologie om consumenten media intuïtiever te laten beleven.

Het is nog niet duidelijk wanneer het patent goedgekeurd wordt of niet.