MOSKOU - Onderzoekers van de Russische justitie hebben woensdag een inval gedaan bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Moskou.

De huiszoeking maakt deel uit van een onderzoek naar vermeende verduistering van overheidsgeld bij de renovatie van een hotel in Moskou.

Het onderzoek richt zich op de vermoedelijke verduistering van 87,5 miljoen dollar aan overheidsfondsen door een assistent van een Russisch parlementslid. Dat zou zijn gebeurd tijdens de renovatie van het Moskva-hotel aan het Rode Plein in Moskou. Het is nog niet duidelijk wat de rol van Deutsche Bank in de fraudezaak is.

Aanhoudingsbevel

De assistent is op de vlucht geslagen voor justitie en er is een aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Hij zou het geld hebben verduisterd van een overheidsbedrijf dat toezag op de herbouw van het Moskva-hotel. Het oude hotel werd in 2004 gesloopt en daar kwam een moderne versie voor in de plaats.

Volgens mediaberichten is het parlementslid in conflict geraakt met het stadsbestuur van Moskou en een aantal zakenmensen over het eigenaarschap van het hotel. De parlementariër zou door de stad Moskou en de zakenmensen van zijn belang in het hotel zijn beroofd. Daarover loopt in Cyprus nog een rechtszaak.

Veel vastgoedprojecten in de Russische hoofdstad worden de afgelopen tijd tegen het licht gehouden voor mogelijke fraude na het ontslag van de voormalige burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov, in september vorig jaar. Hij zou volop betrokken zijn geweest bij louche vastgoedzaken in de Russische hoofdstad. Er zou al voor miljarden dollar aan fraude en corruptie zijn opgespoord.