DEN HAAG - De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) zal voortaan boetes uitdelen als luchtvaartmaatschappijen zich niet houden aan de regels voor vergoedingen aan passagiers bij vertraging van meer dan drie uur. Dat heeft de IVW dinsdag bekendgemaakt.

Na veertig door de inspectie vastgestelde overtredingen binnen een jaar volgt een boete van 15.000 euro, waarna de hoogte van de boete bij herhaling twee keer wordt verdubbeld.

Ten slotte kan de maximale boete van 74.000 euro opgelegd worden. Voor het aantal van veertig is volgens de IVW gekozen om de structurele overtreders aan te pakken.

Rechten

Ook legt de inspectie voortaan boetes op, als maatschappijen voor de elfde keer verzuimen passagiers te informeren over hun rechten. Dat kost de elfde keer 3000 euro en elke volgende keer nog eens 6000 euro.

Luchtvaartmaatschappijen hebben zich altijd hevig tegen vergoedingen bij vertraging verzet, omdat de kosten in de vele miljoenen kunnen lopen. Een vergoeding kan, afhankelijk van de vliegduur, oplopen tot 600 euro, terwijl tickets vaak veel goedkoper zijn.

Met het handhavingskader geeft de IVW invulling aan een Europese verordening die sinds november 2009 van kracht is, omdat er steeds gesteggel was over de uitleg van het zogenoemde Sturgeon-arrest. Zaken die voor november 2009 speelden, moeten wel correct afgehandeld worden, maar worden niet beboet.

Vertraging

De IVW zegt het afgelopen jaar ruim 1300 besluiten te hebben genomen over zaken die te maken hebben met vergoedingen van luchtvaartmaatschappijen aan passagiers in verband met vertraging, annulering of overboeking.

De regels voor vergoeding onder bepaalde voorwaarden bij overboeking en annulering golden al langer.

Blij

De Consumentenbond is blij dat de inspectie gaat optreden, maar vindt de drempel om pas een boete op te leggen na veertig vertraagde vluchten te hoog. De bond roept de consumenten op de vertragingen te melden aan de inspectie.

EU Claim, dat tegen vergoeding namens passagiers bij luchtvaartmaatschappijen aan de bel trekt, zegt verheugd te zijn dat de verordening nu actief gehandhaafd wordt. ''We zijn lijsten aan het samenstellen maar hebben voor elke Nederlandse maatschappij allang meer dan veertig overtredingen. De boetes kunnen nu komen'', aldus voorman Hendrik Noorderhaven.