AMSTERDAM - De Amerikaanse startup Affectiva wil het meten van de effectiviteit van online video voor adverteerders verbeteren. Het bedrijf wil de mogelijkheid geven inzicht te krijgen in de emoties van de consument.

Affectiva meet gezichtsuitdrukkingen en -bewegingen via de webcam van de gebruiker. Het bedrijf, dat ontstaan is bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT), is hierdoor in staat emoties te herkennen wanneer de consumenten naar online video’s kijken.

Op deze manier zouden bedrijven hun advertenties beter kunnen analyseren. Ook krijgt de adverteerder meer inzicht in wat wel of niet bij de doelgroep aanslaat.

Online service

Affectiva heeft al een apparaat dat dit mogelijk maakt, de Q Sensor. Deze is beschikbaar voor grote instituten. Mede dankzij een investering van 650.000 dollar van de National Science Foundation wil Affectiva het systeem uitbreiden naar een online service.

Het meten van emoties werd al eerder waardevol geacht: Bristol University en Aralia Systems werken al samen aan een systeem om bioscooppubliek te analyseren.