AMSTERDAM - Verkeersongevallen door alcoholgebruik moeten in de toekomst verleden tijd zijn. De Amerikaanse overheid bekijkt een systeem dat er voor zorgt dat beschonken bestuurders de auto niet kunnen starten.

Het detectiesysteem, de Driver Alcohol Detection Systems for Safety (DADSS), wordt gemaakt door QinetiQ North America Inc. Het werkt door middel van sensoren die zowel aan de binnen- als buitenkant van de auto geplaatst kunnen worden. De handvaten van de portieren zouden het alcoholpromillage via de huid kunnen meten, terwijl sensoren in de auto de adem van de bestuurder kunnen analyseren.

Slapen

De Verenigde Staten kent jaarlijks zo’n negenduizend ongevallen die toe te kennen zijn aan het rijden onder invloed. De veiligheid tijdens het autorijden kent al langer maatregelen. Zo bestaat er al een systeem dat de ogen van de bestuurder meet en een signaal afgeeft wanneer deze in slaap dreigt te vallen.

De Amerikaanse overheid wil het te ontwikkelen systeem niet verplichten. Inwoners van de Verenigde Staten zijn doorgaans niet blij met teveel reguleringen op auto’s. Daarom ziet Ray LaHood van het ministerie van Transport het systeem als een extra optie het aantal verkeersdoden te minderen, en niet als een verplichting.

Zowel bestuurders als autofabrikanten hebben de keuze het systeem te installeren. In het project is zeker tien miljoen dollar overheidsgeld gestoken; over acht tot tien jaar moet het systeem volledig operationeel zijn.